Project: Project Skills met Nasser el Jackson
Je kunt vastgelopen jongeren in een lokaal zetten om met ze te praten. Óf je gaat voor een cursus straatvoetbal, waarin ze behalve coole voetbaltrucs ook belangrijke levenslessen meekrijgen. Nasser el Jackson geeft de voorkeur aan het laatste. De tweevoudig wereldkampioen 'groundmoves' zet zijn professionele en levenservaring in om jongeren weer op het rechte pad te krijgen. Door te voetballen ontwikkelen ze op een relaxte, natuurlijke manier vaardigheden waar ze in hun dagelijkse leven enorm mee zijn geholpen.
Van leren naar organiseren
Tijdens de achtweekse Panna Knock Out leadershipcourse krijgen jongeren van 14 jaar en ouder niet alleen training in het beter worden in voetbal, ze leren bijvoorbeeld ook hoe ze hun creativiteit inzetten, hoe ze zichzelf presenteren en hoe ze anderen positief kunnen coachen. Natuurlijk worden niet alleen individuele vaardigheden ontwikkeld, ook teambuilding en maatschappelijk bewustzijn krijgen nadrukkelijk aandacht. Als klap op de vuurpijl organiseren de jongeren aan het einde van het traject helemaal zelf een straatvoetbalevent voor hun buurt, dat gratis en open toegankelijk is voor iedereen.
Ervaringsdeskundige
Nasser el Jackson is een echte allround straatvoetballer die zowel de freestyle bewegingen als de pannaskills beheerst. Hij heeft zelf het nodige meegemaakt in zijn jeugd, dus hij weet waarover hij praat en wat zijn doelgroep nodig heeft. In plaats van een zendende meester voor de klas is hij ‘een van de jongeren’ die tijdens het voetballen inspireert en waardevolle inzichten meegeeft. Nasser gelooft stellig dat sport een krachtig middel is voor persoonlijke ontwikkeling. De ideale combinatie van praktijk en theorie dus!
Na Rotterdam, Assen en Delft kunnen in 2025 ook jongeren uit Tilburg deelnemen aan de Panna Knock Out leadershipcourse. Stefan Molendijk, managing director van Panna Knock Out, diende het project in om deze leaderschipcourses ook hier van Goed naar Goud te laten gaan. Voor Nasser een droom die uitkomt, want Tilburg heeft een speciaal plekje in zijn hart. Het is de stad waar hij opgroeide en waar hij op straat eindeloos oefende om te komen waar hij nu staat. Hij kijkt er dan ook enorm naar uit om het traject in de eerste helft van 2025 in zijn eigen stad te kunnen starten.
Wél gezien worden!
Het traject is bedoeld voor jongeren van 14 jaar of ouder die niet altijd evenveel kansen krijgen of gezien worden. Vaak zijn ze al bekend zijn met jongeren- of welzijnswerk. Voetbalervaring is niet vereist, al hebben de meeste deelnemers er wel affiniteit mee. Omdat het traject tot nu toe vooral jongens trekt, werkt de organisatie momenteel ook aan girls only events. Zo kunnen meiden onder elkaar binnenkort ook hun eigen talenten en vaardigheden ontdekken en ontwikkelen.
Nasser kent als geen ander de kracht van sport heeft ervaren. Hij weet dat sporten zoveel meer is dan bewegen en onderschrijft dan ook de BrabantSport missie: Brabant sterker, gezonder en gelukkiger maken door sport.