Project: Game of Your Life
Op 3 juni is om 16:00 uur de aftrap van de UEFA Women’s Champions League-finale in het PSV-stadion in Eindhoven. Met twee zogenaamde legacy-programma’s rondom deze wedstrijd wordt een beweging op gang gebracht die het meiden- en vrouwenvoetbal een enorme stimulans geeft en de mentale weerbaarheid van jonge meiden structureel verbetert.
De finale belooft een mooie voetbalavond te worden waarop het vrouwenvoetbal volop in de schijnwerpers staat. Echter, het is meer dan 90 minuten topvoetbal. Doelstelling van de KNVB is om door middel van deze finale een ‘legacy’, een erfenis, achter te laten in het meiden- en vrouwenvoetbal. Dat gebeurt door meerdere programma’s met als gemene deler dat rolmodellen een cruciale rol spelen. Zij geven het juiste voorbeeld en beïnvloeden hiermee meiden- en vrouwen om hen op mentaal en sportief vlak een stimulans te geven. Ambassadeur en PSV-speelster Kika van Es is trots: “Deze wedstrijd is het allerhoogste podium in het Europese clubvoetbal voor vrouwen en het is geweldig dat deze finale in Eindhoven gespeeld wordt. Het is een inspiratiebron voor alle meisjes die dromen van volle stadions en een unieke kans die we benutten om een verandering te realiseren. Zodat we ook in de toekomst Nederlandse meiden als Jill Roord, Dominique Janssen en Lynn Wilms in de finale kunnen terugzien.
Een boost voor de mentale gezondheid
Om de brede sportontwikkeling te stimuleren haalde BrabantSport de laatste jaren tal van grote topsportevenementen naar Noord-Brabant, waaronder La Vuelta Holanda en het WK Veldrijden. Aan deze indrukwekkende lijst met events wordt nu de UEFA Women’s Champions League-finale toegevoegd. En dat is niet alles, op twee verschillende plekken (Tongelre/Stratum en Strijp/Woensel) in Eindhoven wordt het zogenaamde Game Of Your Life-programma uitgerold. Dit programma heeft als doel om de mentale gezondheid van jonge meiden (13-18 jaar) te verbeteren vanuit de kracht van voetbal. Dat is hard nodig: maar liefst 43% van de meisjes op middelbare scholen in Nederland kampt met emotionele problemen en zelf één op de drie tieners heeft een angststoornis. Vooral meisjes zijn hier gevoelig voor en door de coronapandemie zijn deze cijfers verslechterd. Deze finale biedt dan ook een podium om impact te maken die verder gaat dan voetbaldromen en een positieve verandering teweeg kan brengen.
De positieve invloed van de finale
Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija is met haar Favela Street methode betrokken bij het programma: “Met Game Of Your Life kunnen we echt de levens van deelnemers voorgoed veranderen, via trainers die hun ervaringen delen en hierbij gebruik maken van sport. De deelnemers hebben op hun beurt weer een positieve invloed op hun directe omgeving. Zo bereiken we steeds meer meiden die vervolgens vaak zelf trainer worden om hun ervaringen door te geven aan nieuwe lichtingen deelnemers. Uiteindelijk moet deze finale het vertrekpunt zijn van een beweging die positieve invloed heeft op de levens van duizenden meiden.” Deelneemsters aan het Game Of Your Life-programma vertellen voorafgaand aan de finale aan elkaar over hun ervaringen en de effecten van het programma.
Meer vrouwen in voetbal
Steeds meer meiden en vrouwen zijn actief binnen het amateurvoetbal, op het veld en daarbuiten. De KNVB ziet hier veel mogelijkheden in en daarmee in de ontwikkeling van het totale amateurvoetbal. De komende seizoenen heeft de KNVB als doel om nog meer en beter passende plekken voor meiden en vrouwen te creëren in diverse rollen in het amateurvoetbal, zoals bestuurder, trainer, hoofd jeugdopleiding en (assistent-)scheidsrechter. Via het programma ‘Meer vrouwen in voetbal’ stimuleert de KNVB voetbalverenigingen om deze doelgroepen te omarmen en te enthousiasmeren voor een rol binnen de club. Lucienne Reichardt, manager Vrouwenvoetbal van de KNVB: “Het moet de normaalste zaak van de wereld worden dat meiden en vrouwen ook trainer zijn van een voetbalteam.” De gemeente Eindhoven gaat met zes voetbalverenigingen een gezamenlijke ambitie ondertekenen voor structurele aandacht en meer samenwerking binnen het meiden- en vrouwenvoetbal in de regio. Om de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen, maar vooral om meer vrouwen binnen verenigingen actief te krijgen, ook buiten de krijtlijnen.
Voor de programma’s is gekozen voor de slogan ‘Pass it on!’ die laat zien dat er met de inzet van sport een positief effect op elkaar wordt doorgegeven en sport kan dienen als middel om maatschappelijke problemen op te lossen. De legacy-programma’s komen tot stand door een samenwerking van de KNVB, de UEFA, Gemeente Eindhoven, BrabantSport Fonds, de PSV Foundation, Dynamo Jeugdwerk, Favela Street en More2Win