Rondje langs de velden: wat is er allemaal te doen tijdens de ASML Zomerspelen?

De ASML Zomerspelen is hét gratis zomerse sport- en beweegprogramma voor kinderen (6-18 jaar) in de Brainport regio. Met een wekelijks aanbod van 24 sporten op 34 locaties hoeft de jeugd zich geen seconde te vervelen deze zomer. Wat er allemaal te doen is? Wij maakten een rondje langs de velden en spraken verschillende sportaanbieders.

“Kinderen kunnen nu ontdekken welke sport ze leuk vinden”

Waterpolo 

De 22-jarige Lara en Marit van PSV Waterpolo geven elke dinsdag tussen 12:00u en 13:00u een waterpoloclinic in Zwembad de Tongelreep in Eindhoven. Waterpolo is nog altijd een onderbelichte sport. Mede door het EK waterpolo vrouwen, dat afgelopen januari in exact hetzelfde bad werd gespeeld als waar de kinderen nu wekelijks in waterpoloën, werd de sport vol in de schijnwerpers gezet. Lara en Marit zijn vastbesloten om die lijn door te trekken: “Veel kinderen groeien niet op met waterpolo, terwijl de vaardigheden die je in het water ontwikkeld zo belangrijk zijn”, legt Lara uit. Marit: “Ik denk dat de ASML Zomerspelen kinderen een kans biedt om op een laagdrempelige manier nieuwe sporten te proberen. Als je zo jong bent weet je vaak nog helemaal niet wat je leuk vindt. Dat kunnen ze nu dus ontdekken.” De jonge waterpoloërs genieten zichtbaar van de strijd in het water: “Ik vond het echt fantastisch leuk!” zegt de 10-jarige Cinar. Ook de 9-jarige Timo is enthousiast: "Ik vond het superleuk en zou zelfs op waterpolo willen!” De 7-jarige Imaya kan haar geluk niet op deze zomer: "Ik heb al twee keer… nee, drie keer, rugby gedaan. Waterpolo is ook heel leuk. Het ging supergoed! Ik ga ook nog basketbal doen!”  

075 Kinderen proberen waterpolo uit bij de Tongelreep
065
061
068
099
087
082
“Ik wil kinderen vanaf jonge leeftijd meegeven dat ze er toe doen.”

3x3 basketbal  

Pharrell Helstone werkt voor 3x3 Unites, een basketbalorganisatie die 3v3 basketbal promoot in heel Nederland. Speciaal voor de ASML Zomerspelen is de Amsterdamse Pharrell naar Helmond en Eindhoven gekomen waar hij wekelijks op dinsdag en donderdag een clinic geeft. “Het belangrijkste voor mij is dat ze plezier hebben, dat de sfeer goed is en dat ze met elkaar samenspelen”, benadrukt Helstone. Hij vervolgt: “De cultuur rondom basketbal is gewoon super chill. Niemand wordt buitengesloten en het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt.” Dit gevoel probeert Helstone dan ook duidelijk over te brengen aan de kinderen. “Het maakt niet uit hoe klein of groot je bent. Niemand is beter dan de ander. Ik wil kinderen vanaf jonge leeftijd meegeven dat ze ertoe doen. Want ieder kind en iedere basketballer is uniek. Een moeder gaf aan dat haar dochter door mijn clinic wil gaan basketballen. Daar doe ik het voor!” 

“Ik had anders gewoon tv of TikTok op mijn telefoon gekeken.”

Honk- en softbal  

Trainster Marieke en speelster Anneliek van de Helmondse vereniging Mulo Honkbal en Softbal organiseren elke dinsdag tussen 14:00u en 15:00u een clinic. Toen de ASML Zomerspelen voorbijkwam, greep Marieke deze kans om haar geliefde sport te promoten met beide handen aan. Marieke: “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Ik hou ervan om elk kind bezig te zien. De trainingen worden met veel enthousiasme ontvangen.” Daar is geen woord aan gelogen. De 11-jarige Emma deelt haar ervaringen: “Ik wil meer sporten leren. Deze maand kan ik mij voor zoveel sporten inschrijven als ik maar wil en lekker bewegen! Nu hoef ik me niet te vervelen deze zomer. Ik had anders gewoon tv of TikTok op mijn telefoon gekeken.” De 17-jarige Anneliek speelt al sinds haar zevende honkbal. Ze geniet van de wekelijks trainingen die ze samen met Marieke geeft: “Ik vind het superleuk om te zien dat kinderen de sport ook waarderen en leuk vinden. Ik hoop dat door deze clinics de teams weer worden aangevuld.” Volgens Marieke zou iedereen honkbal moeten proberen: “Het is zowel een individuele sport als een teamsport. Als je aan de slag staat moet je het alleen doen, maar het winnen en verliezen doe je samen. Bij onze vereniging vinden we ook de persoonlijke ontwikkeling heel erg belangrijk. Wij geloven in positief coachen en als een kind al één keer de bal weet te raken, geven wij hem of haar al een stukje eigenwaarde. Bovendien zie je vriendschappen ontstaan voor het leven.” Dat beaamt Anneliek: “Ik sla nog steeds hier een balletje met jongens die al lang zijn gestopt.”  

“De ASML Zomerspelen neemt een financiële drempel weg voor ouders en kinderen om te kunnen sporten.”

Atletiek en bootcamp 

Maxx Personal Training uit Eindhoven organiseert wekelijks op donderdagen tussen 13:00u en 15:00u kidsbootcamps op de High Tech Campus. Ook wordt er elke vrijdag tussen 13:00u en 15:00u atletiek gegeven op een wel erg bijzondere locatie, namelijk op het dak van de ASML Campus. Hierop ligt een volwaardige atletiekbaan. Personal trainer en mede-eigenaar van Maxx Personal Training Anne Krebber geniet van het bezig zijn met kinderen: “Ze zijn super dankbaar en vinden het superleuk. Zo’n bootcamp is weer eens wat anders voor kinderen door het stukje krachttraining en de circuitjes. Ook voegen we er een competitief element aan toe, want dat vinden kinderen altijd leuk. Het is mooi om te zien hoe makkelijk de kinderen onderling contact maken. Ik haal er veel voldoening uit.” Anne hoopt dat de ASML Zomerspelen kinderen langdurig in beweging brengt: “De ASML Zomerspelen neemt een financiële drempel weg voor ouders en kinderen om te kunnen sporten.” 

020 Atletiek op het dak van de ASML Campus
007
019
025

Schrijf je in voor de ASML Zomerspelen!  

De ASML Zomerspelen is hét gratis zomerse sport- en beweegprogramma voor kinderen (6-18 jaar) in de Brainport regio. Ga naar de website voor meer informatie en schrijf je in: https://asmlzomerspelen.nl/  

De ASML Zomerspelen wordt mogelijk gemaakt door ASML in samenwerking met het BrabantSport Fonds én More2Win als uitvoerend partner. Zo maken we samen #brabantsterkerdoorsport  

028 Met een wekelijks aanbod van 24 sporten op 34 locaties hoeft de jeugd zich geen seconde te vervelen deze zomer.
012
237
127