Minder eenzaam met de duo-fiets
Één keer per jaar geven we de bal aan de Brabander. Iedereen kan dan een projectplan indienen bij het BrabantSport Fonds. Waar het plan aan moet voldoen? Het moet bijdragen aan een gelukkiger én daarmee sterker Brabant door sport. We hebben vele mooie inzendingen gekregen. Na de selectie zijn er acht winnaars overgebleven. De initiatiefnemers achter de projectplannen hebben inmiddels allemaal een cheque ontvangen. Maar wie zijn deze initiatiefnemers, wat voor projectplan hebben zij ingediend en hoe gaan ze de financiële steun vanuit het fonds inzetten? Elke week lichten we het plan van een van de winnaars uit en krijg je alle ins & outs te horen. Deze week geven we het podium aan Fietsmaatjes Breda.
Eenzaamheid
Stichting Fietsmaatjes Breda geeft thuiswonende mensen die niet meer kunnen of durven te fietsen toch de mogelijkheid om er met de fiets op uit te trekken. De initiatiefnemers achter Fietsmaatjes, zien dat hun duo-fietsen een belangrijke factor zijn in de eenzaamheidsbestrijding. ‘Mensen die thuis zitten en die eens in de twee weken met een vast fietsmaatje erop uit kunnen, kijken daar ontzettend naar uit. Het uitzichtloze is weg’, zegt Cees Mattijssen. Eenzaamheid is niet altijd zichtbaar. Alleen al in Breda vallen 20.000 mensen binnen de doelgroep. Stichting Fietsmaatjes vraagt aandacht voor deze groep mensen.
Zichtbaarheid
Door zichtbaar te zijn hoopt de stichting toegankelijk te zijn voor zoveel mogelijk mensen die in aanmerking komen voor een duo-fiets. Zo is er een deal gesloten met een fysiotherapiepraktijk en heeft de eerste patiënt zich inmiddels als gast bij Fietsmaatjes aangemeld. Ook huisartsen zijn een belangrijke schakel in het genereren van de gewenste zichtbaarheid. ‘Er waren twee broers die jarenlang samen overal naartoe hebben gefietst, maar nu is een van de broers niet meer in staat om te fietsen. De duo-fiets geeft beide broers weer de mogelijkheid om samen te fietsen’, vertelt Ton Bakermans.
Maatschappelijk
Kostentechnisch is het plan echter niet eenvoudig uit te rollen. Eén duo-fiets kost namelijk 10.000 euro en zoals al eerder aangegeven is de doelgroep erg groot. Met de financiële steun vanuit het BrabantSport Fonds kan Stichting Fietsmaatjes nieuwe duo-fietsen bijkopen. De duo-fiets is meer dan een middel om mensen in beweging te krijgen. Naast dat het mensen uit een sociaal isolement haalt doordat ze iets hebben om naar uit te kijken en ze hun verhaal kwijt kunnen tijdens een fietstocht, raakt het project ook veel maatschappelijke aspecten. ‘Als wij een halve dag iemand meenemen die mantelzorg nodig heeft, dan heeft die mantelzorger ook een halve dag vrij, wat voor beiden heel mooi is. Dat is onbetaalbaar! De duo-fiets kan daarnaast ook de jongere en oudere generatie dichter bij elkaar brengen. Neem bijvoorbeeld je oma of je vader mee om te gaan fietsen.’ Dit maakt dat de duo-fiets niet alleen geschikt is voor ouderen, maar voor iedereen die niet meer zelfstandig kan fietsen. ‘De duo-fiets is niet leeftijdsgebonden; een 18-jarige die bijvoorbeeld epilepsie heeft of een 40-jarige die al aan het dementeren is, kan net zo goed mee als gast’, legt Ton uit. De duo-fiets trekt regelmatig bekijks en steeds meer vrijwilligers raken aangehaakt. Hopelijk is de duo-fiets in de nabije toekomst niet meer uit het straatbeeld weg te denken.