Atilla bereidt basisschoolleerlingen voor op Warandeloop Tilburg

Één keer per jaar geven we de bal aan de Brabander. Iedereen kan dan een projectplan indienen bij het BrabantSport Fonds. Waar het plan aan moet voldoen? Het moet bijdragen aan een gelukkiger én daarmee sterker Brabant door sport. We hebben vele mooie inzendingen gekregen. Na de selectie zijn er acht winnaars overgebleven. De initiatiefnemers achter de projectplannen hebben inmiddels allemaal een cheque ontvangen. Maar wie zijn deze initiatiefnemers, wat voor projectplan hebben zij ingediend en hoe gaan ze de financiële steun vanuit het fonds inzetten? Elke week lichten we het plan van een van de winnaars uit en krijg je alle ins & outs te horen. We sluiten de reeks af met Warandeloop Tilburg.

Warandeloop
Op 27 en 28 november is het weer zover; dan is het tijd voor de Warandeloop Tilburg. Het jaarlijks terugkerende hardloopevenement wordt – zoals de naam al zegt – afgewerkt in de Tilburgse Warande. De Warandeloop is een samenwerkingsverband tussen o.a. Atletiekvereniging Attila en Stichting Internationale Warandeloop Tilburg. Rene Korstanje, voorzitter van Attila, heeft samen met Bart Vennix, bestuurslid bij Attila en coördinator van de Warandeloop, grootse plannen. Beiden zijn ze erg initiatiefrijk en al jarenlang bezig om atletiek op de kaart te zetten. Zo proberen ze steeds meer basisschoolleerlingen kennis te laten maken met atletiek en hardlopen door hen mee te laten doen aan de Warandeloop. De jonge deelnemers staan er echter niet alleen voor wanneer ze zich hebben ingeschreven. Rene en Bart hebben namelijk een plan bedacht om de leerlingen optimaal voorbereid aan de start te laten verschijnen.

Clinics
‘Om basisscholieren beter voor te bereiden op de Warandeloop organiseren we vanuit Attila 4 à 5 clinics, waarbij ze deels op de atletiekbaan en deels ook op het parcours van de Warandeloop gaan trainen. Na afloop van het evenement kunnen de leerlingen trainingen bij ons blijven volgen’, licht Rene toe. Een hoger liggend doel van de clinics is om de leeftijdsgroep 5 t/m 12 jaar frequenter en gemakkelijker aan het bewegen te krijgen en bovendien ook te houden. ‘Ons doel is om 200 tot 250 kinderen mee te laten doen aan de clinics, waarbij ze een goede en gezellige training krijgen aangeboden. Dat vormt de basis van ons plan. Een fijne partner hierin is Sportbedrijf Tilburg die ons helpen met de werving van de basisschoolleerlingen.’ Naast basisschoolleerlingen uit de buurt richt Attila zich ook op alleenstaande, minderjarige asielzoekers. Het contact met het AZC is al gelegd en zo hoopt Rene ook deze groep mensen door middel van clinics te ondersteunen in aanloop naar de marathon.

Plezier
‘We zijn niet klaar na dit atletiekseizoen. We willen geen eenmalig traject, maar dit proces van werving en het organiseren van clinics willen we graag continu doorzetten gedurende meerdere jaren’, maakt Bart kenbaar. De Warandeloop is een groot evenement en kent ieder jaar zo’n 5.000 deelnemers en 6.000 toeschouwers. Rene en Bart zien dat het plezier ervanaf spat tijdens het evenement. Dit plezier willen ze vergroten door dus zowel voor als na de Warandeloop mensen te begeleiden en aan het hardlopen of wandelen te krijgen. Het evenement komt steeds dichterbij en de clinics zitten in de afrondende fase. Verschillende enthousiaste ouders delen aan de zijlijn van de atletiekbaan hun ervaringen: ‘Ik vind het een goed initiatief om de jeugd laagdrempelig te laten sporten. Zelf ben ik daarnaast ook een fervent hardloopster’, vertelt Daniëlle. Liona die naast Daniëlle staat, ziet hoe haar 4-jarige zoontje geniet van het hardlopen. ‘Toen ik de uitnodiging voor de clinics zag, dacht ik meteen dat dat wel leuk zou zijn voor mijn zoon. Hij reageerde enorm enthousiast en nu zijn we hier!’ Daniëlle en Liona zien daarnaast dat de clinics hun kinderen veel opleveren: ‘De hardloopclinics zorgen voor energie, sociale contacten en gezondheid.’

Bijzondere doelgroepen
Door de goede samenwerking die de Warandeloop heeft met de gemeente Tilburg wordt het evenement jaarlijks op 44 scholen uitgezet. Toch is de financiële steun van het BrabantSport Fonds onmisbaar voor het plan dat Rene en Bart hebben voor de langere termijn. ‘We hebben elk jaar het bereik, maar dat is steeds een eenmalig bereik. Waar we in de eerste plaats naartoe willen is kinderen aan het sporten te krijgen. Vervolgens willen we door trainingen aan te bieden kinderen voor langere tijd aanhaken. Voor dit toekomstplan heb je simpelweg middelen nodig en die kunnen we dankzij het fonds bekostigen’, legt Bart uit. Die middelen worden niet alleen ingezet voor de werving van basisscholieren, maar ook voor bijzondere doelgroepen. Denk daarbij aan de al eerder genoemde kinderen die verblijven in het AZC. Om ook deze doelgroep - die vaak lastig te bereiken is - zover te krijgen om te komen hardlopen, verzorgen Rene en Bart in eerste instantie trainingen in het AZC zelf. Vervolgens is er vervoer nodig om de kinderen naar de atletiekaccommodatie te krijgen, een voorbeeld van een middel dat nu kan worden bekostigd dankzij het fonds. De clinics zijn dus voor iedereen, waaronder ook kinderen met taal- of gedragsproblemen. Een leuke en interessante uitdaging om deze bijzondere doelgroepen te trainen vindt Rene. ‘Het bedrag dat we hebben gekregen van het BrabantSport Fonds stelt ons in staat om ook deze doelgroepen te trainen. Dit hadden we nooit allemaal kunnen opzetten zonder financiële steun’, besluit hij.